14. jan, 2015

Ja, echt waar !!

Ik heb een erg interessant gesprek gehad met een van de scholen waar ik vaardigheidstrainingen geef, zoals sollicitatietraining. De vraag was heel simpel: “Moeten we kinderen nog leren hoe ze een sollicitatiebrief schrijven”?

Motivatie

Solliciteren heeft een enorme verandering ondergaan. Degene die niet een beetje “digiwijs” kan acteren, is op voorhand kansloos. Digitale advertenties leveren buttons op om verder te solliciteren en moet je alles digitaal invullen.

De sollicitatiebrief is vervangen door de button “MOTIVATIE”. Oh jee…. Mijn motivatie? Hoor ik daar de tanden opeens knarsen. Als sollicitant moet je opeens gaan bedenken wat jou motiveert en vooral waarom jij degene bent met de beste motivatie, om de baan te kunnen krijgen? We hoeven dus niet meer in een sollicitatiebrief onze competenties te schetsen,  want die staan al in een bijgevoegde CV.

Maar nee wat motiveert jou? Vaak weten we precies wat ons motiveert.

Heel veel geld, of een prachtig huis, of een super hete man/vrouw, veel vakantie, mooie auto’s, kortom motivaties die je moeilijk in een sollicitatie vermeldt.

Afwijzing

Ik heb wat “vrinden” op goede HRM posities bij toonaangevende bedrijven. Zij vertelden mij iets wat ik erg opvallend vond en misschien wel tenenkrommend.  

Op iedere advertentie ontvangen zij honderden aanmeldingen. De eerste selectie is dat zij kijken naar de account waarmee gesolliciteerd is. Sollicitanten met een HOTMAIL account, worden niet gelezen en bijna direct afgewezen. Dit noemen ze effectief filteren. Er wordt verwacht dat sollicitanten met een eigen domein of G-mail-account meer technisch onderlegt (MBO+) zijn dan die met een standaard Hotmail-account.

Sterker nog! Er wordt zelfs gekeken naar de browser waarmee een sollicitant reageert. Ja mensen… zelfs Internet Explorer moet er aan geloven. De van oudsher grootste leverancier wordt als niet vernieuwend en zelfs “old fashioned” gezien. Safari en Chrome zijn de toppers.

Kandidaat wordt geGOOGLEd

Als je dit nog niet weet, vraag ik me af onder welk bergmassief je hebt gezeten, de afgelopen 5 jaar.

De Sociale CV is net zo belangrijk als de zakelijke CV (iedereen liegt namelijk op zijn CV)

Ik ken mensen die trots zijn dat er niets over hun te vinden is op Internet. Knap hoor, vooral niet opvallen!! Als recruiter wordt er meteen een vraagteken geplaatst.

-          Lone wolf (geen teamspeler dus)

-          Heeft hij/zij iets te verbergen?

-          Karaktervol of ongeïnteresseerd in anderen?

Kortom er worden direct vraagtekens gezet bij het ontbreken van een Sociaal CV.

Dan heb je natuurlijk de schreeuwers op de Social media.

Ik was weer eens aan het feesten hier en stond te plassen daar en lig hier op mijn gezicht in de kroeg en wat heb ik een mooie sixpack/borsten/billen op mijn Selfie, Selfie, Selfie enz.

Het geeft wel een beeld van jou als persoon, maar wil je ook dat zij dit beeld van jou krijgen?

Het gesprek

Ben je eenmaal uitgenodigd worden er geniepige vragen gesteld, waar je bijna geen goed antwoord op kan geven.

Vraag: Vind je een opleiding belangrijk via ons?

Antwoord:  Ja, want ik wil me graag ontwikkelen en groeien binnen uw bedrijf.

Fout, fout, fout !!! Ze willen tegenwoordig mensen die zichzelf ontplooien.

De sollicitant heeft al competenties die het bedrijf genoeg aanspraken om hem/haar uit te nodigen. Dus wat nou opleiding? Je weet toch wat je kan en de juiste sollicitant is toch volledig Google-wise? “If you dont know, ask Google” en leer, leer, leer.

Ik weet ook wel dat ik een beetje chargeer. Natuurlijk zijn er ook beroepen en functies waar praktische handelingen, niets te maken hebben met de bovenstaande openbaringen en dat interne opleidingen bij sommige bedrijven erg belangrijk zijn.

We moeten realiseren dat de top 10 gevraagde banen, 10 jaar geleden nog niet eens bestonden. Ik vind echter wel dat we veel alerter moeten zijn over wie we zijn, in het praktische leven, maar zeker ook in de digitale wereld.

Solliciteren is een vak!! Bereid je goed voor, wees slim (zie tips hierboven) Produceer een gematigd maar leuk ogend Sociaal profiel. Heus, die droombaan ligt ergens te wachten…